ВІЙНА РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ МОЖЕ ТРИВАТИ РОКАМИ – АМЕРИКАНСЬКИЙ ГЕНЕРАЛ

Війна Росії проти України триватиме роками. Таку думку висловив голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі, виступаючи в Комітеті Палати представників у справах збройних сил, поінформував портал UAINFO.org.

Збройне вторгнення Росії в Україну «є найсерйознішою загрозою миру та безпеці Європи і, можливо, всьому світу за всю мою 42-річну кар’єру у збройних силах США», заявив генерал. «Сполучені Штати перебувають у вкрай важливому та історичному, геостратегічному поворотному моменті. Ми опиняємось у світі, який стає більш нестабільним, і потенціал значного міжнародного конфлікту між великими державами зростає, а не зменшується», — сказав Міллі.

Росія, зазначив Міллі, «зберігає великий та різноманітний ядерний потенціал, щоб загрожувати США» та їхнім союзникам.

«Ми чули дуже провокаційну риторику щодо рівня бойової готовності російських ядерних сил», — нагадав голова комітету. Він додав, що Росія неодноразово демонструвала свою можливість та бажання здійснювати «комплексні та зловмисні дії в кіберпросторі».

Крім того, як вважає Міллі, російське вторгнення в Україну створило «небезпечний історичний поворотний момент». «Я вважаю, що це затяжний конфлікт, який вимірюватиметься роками. Не знаю, чи можна говорити про десятиліття, але кілька років – це точно. Я думаю, що США, НАТО, Україна та всі союзники і партнери, які її підтримують, будуть втягнуті в це протягом тривалого часу», — сказав Міллі.

Проте загалом, на думку Міллі, головним «геостратегічним викликом» для США у довгостроковій перспективі залишається Китай. За словами генерала, КНР продовжує розвивати свій потенціал у різних галузях і «щодня працює над скороченням технологічного розриву зі США». «Якщо говорити коротко, то вони, як і раніше, сповнені рішучості докорінно переглянути міжнародний порядок на свою користь до середини століття. Вони мають намір стати рівноправним суперником США у військовому плані до 2035 року, вони мають намір розвинути свій військовий потенціал, щоб захопити Тайвань до 2027 року«, — застеріг Міллі.

«Там, де Росія є гострою загрозою, КНР є геостратегічним викликом для нашої національної безпеки в довгостроковій перспективі», — наголосив генерал.

Він зазначив, що дуже важливо продовжувати підтримувати відносини з КНР навіть в умовах конкуренції, «не дозволяючи їм перерости у конфлікт». «Війна з КНР не є неминучою», — підсумував Міллі.

Поделиться публикацией