ВІЙНА МІЖ АЗЕРБАЙДЖАНОМ І ВІРМЕНІЄЮ ПІДНЯЛА ПИТАННЯ ПРО ЗБІЛЬШЕННЯ УКРАЇНОЮ СПРОМОЖНОСТЕЙ ВЛАСНОГО ВИРОБНИЦТВА АРТСНАРЯДІВ — КРИВОНОС

Війна між Азербайджаном і Вірменією в черговий раз підняла питання про збільшення Україною спроможностей власного виробництва арт снарядів різних калібрів.

Про це своїй сторінці в ФБ написав заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал Сергій Кривонос.

«Припинення активності дій у Карабахському конфлікті пов‘язане не тільки з перемовними процесами, а з снарядним голодом у обох сторін.

Вірменія не має свого власного виробництва снарядів і взагалі боєприпасів, тому дуже швидко закінчились військові запаси, оперативні запаси, а стратегічних запасів немає взагалі.

Азербайджан активно використовував артсистеми калібру 152 мм, 155 мм та артсистеми калібру 122 мм. У Азербайджані теж відсутнє власне виробництво снарядів, але я впевнений, що вони максимально прискорять виправлення цього та розгорнуть освоєння виробництва снарядів», — зазначив генерал.

Він також додав, що в 2012 -2013 роках «завдяки трудам» керівництва Генерального штабу Збройних Сил України, «ми власними руками знищували сотні тисяч боєприпасів, особливо великих калібрів».

Далі С.Кривонос вказує:

«Щоденно, на ранкових нарад в ГШ ЗСУ, заслуховувалися доповіді від керівників оперативних командувань, командирів артилерійських частин про розстріляні в пустоту снаряди. І це дійство, йшло не один місяць і не один рік. Це ж стосувалось і реактивних снарядів до наших «Градів», «Ураганів», «Смерчів».

Нас навмисно послабляли, і ми власними руками зробили себе слабкими в артилерійського напрямку. Крім того, розстріл снарядів такими темпами привів до зменшення ресурсу каналів стволів, а ствол у гарматі — це як хребет у людини. Питання розслідування винних у цьому дійстві, поки не піднято, хоча це диверсія найвищого розряду. Додали в мінус і пожежі на арсеналах і базах.

Висновок один :

Питання збільшення спроможності власного виробництва арт снарядів різних калібрів, є питанням стратегічного рівня!

Закупівля на рівні декількох тисяч абсолютно не вирішить питання накопичення запасів, і є ще питання щодо якості снарядів, які закуповувались останніми роками.

Є завод «Артем», але це не значить, що ми використовуємо його, відповідно його спроможностей. Ми, не вчимося на власному досвіді воюючи сьомий рік, але досвід інших Азербайджану/Вірменії може стати в нагоді».

Поделиться публикацией