ВІЙНА ВСТУПАЄ У НОВУ ФАЗУ, ПОБОЮВАННЯ ЗАЙТИ В ГЛУХИЙ КУТ ЗРОСТАЮТЬ — CNN

Через триста днів після того, як до його країни вторглася Росія, президент України Володимир Зеленський вилетів до Вашингтону, аби провести переговори про те, що можуть принести наступні 300 днів. Американське видання CNN підбиває підсумки цього історичного візиту.

https://edition.cnn.com/2022/12/21/politics/takeaways-volodymyr-zelensky-visit-to-washington/index.html

Цей візит, до останньої хвилини оповитий таємницею, був насичений символізмом: від темно-зеленого світшота Зеленського до синьо-жовтої смугастої краватки президента Джо Байдена та українського бойового прапора, розгорнутого на підлозі Палати представників.

Але ця подорож була не просто символічною. Байден не запросив би Зеленського до Вашингтону — і той не вирушив би у ризиковану поїздку за межі України вперше від початку війни — якби вони не вірили, що під час зустрічі віч-на-віч можна досягти чогось більшого, ніж телефоном, пише CNN.

Після переговорів обидва лідери дали зрозуміти, що війна вступає у нову фазу. Мірою того як Росія надсилає більше військ на лінію фронту та веде жорстоку повітряну кампанію проти цивільних об’єктів, побоювання зайти в глухий кут зростають.

Проте, пише CNN, коли Зеленський поїхав із Вашингтону, було незрозуміло, чи шлях до припинення конфлікту став яснішим.

З’ясувати позицію Зеленського щодо припинення війни було однією з головних причин його запрошення до Білого дому. Раніше український лідер казав, що покласти край конфлікту має мир — і саме це питання, за словами офіційних осіб США, мало бути в центрі їхніх переговорів.

Як пише CNN із посиланням на обізнане джерело, Зеленський казав радникам, що не хоче їхати до Вашингтону, якщо не буде значного прориву у двосторонніх відносинах зі Сполученими Штатами. Він розцінив рішення США відправити в Україну «Петріоти» як серйозну зміну у відносинах між двома союзниками.

Проте, стоячи поруч з Байденом, він відверто сказав, що не вважає одну систему Patriot достатньою.

У Вашингтоні республіканці дали зрозуміти, що не будуть задовольняти кожне прохання Байдена про допомогу Україні — хоча побоювання, що фінансування повністю вичерпається, виглядають безпідставними, пише CNN. Конгрес готується схвалити майже 50 мільярдів доларів на додаткову безпекову та економічну допомогу.

У розмові з законодавцями Зеленський неодноразово звертався до членів «обох партій», намагаючись представити свою справу як двопартійну.

Водночас деякі республіканці відмовилися бути присутніми на зверненні Зеленського до Конгресу на знак протесту.

 

Поделиться публикацией