ВІЗІЯ ГШ ЗСУКРАЇНИ ЩОДО РОЗВИТКУ ЗСУ НА НАЙБЛИЖЧІ 10 РОКІВ Є БЕЗУМОВНИМ НОВАТОРСЬКИМ КРОКОМ — ДИРЕКТОР ЦДАКР

Візія Генерального штабу ЗС України щодо розвитку Збройних Сил України на найближчі 10 років безумовним новаторським кроком у сенсі розпочатого діалогу із суспільством та першим сучасним орієнтиром для суспільства, вітчизняної промисловості і експертних організацій.

Таку думку

в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив після ознайомлення із документом (опирилюдненим 11 січня) директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

На його переконання, важливими посланнями Генштабу ЗСУ є, зокрема, визначення із пріоритетами переозброєння армії. Він зазначив, що визначення розвитку озброєння та військової техніки, «в першу чергу сучасних засобів розвідки, РЕБ, зв’язку, ППО, засобів вогневого ураження (підвищення їх точності та дальності)» — майже цілком відповідає тим рекомендаціям, які надавали у 2019 р. ЦДАКР та Український інститут безпекових досліджень (ЦДАКР є одним із співзасновників УІБД). «Щоправда, експертні організації хотіли б бачити серед пріоритетів також і створення єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ та розвиток безпілотних авіаціних комлексів, наземних та морських безекіпажних бойових систем», — додав експерт.

В.Бадрак переконаний, що дуже важливими у документі Генштабу ЗСУ є положення про «розвиток системи територіальної оборони» і «підготовку території та населення України до оборони». ЦДАКР також цілком підтримує включені у візію ГШ ЗСУ слова про «персональну відповідальність… військовослужбовця, незалежно від його посади та військового звання».

Можна вітати й бачення Генштабом розвитку окремих складових вітчизняного оборонного потенціалу, наприклад, визначення, що Сили спеціальних операцій ЗСУ мають забезпечити «в довгостроковій перспективі — гарантоване виконання спеціальних завдань за межами України (за умови внесення необхідних змін до законодавства)».

Єдине, з приводу чого можна висловити жаль – вважає експерт, — що Генеральний штаб не наважився визначити необхідність створення в Україні професійної армії, обмежившись завданням забезпечити «високий рівень професійної підготовки особового складу». Бадрак додав, що він особисто переконаний у помилковості такого підходу, оскільки Україна має потенціал створити професійне військо протягом 4 — 6 років, відмовившись від прикрої ідеології розвивати «робітничо-селянську армію з вібірковим призовом». «Для України, з урахуванням розділеного суспільства та ще досі досить низького авторитету армії у суспільстві, надзвичайним  рівнем небойових  втрат створення саме професійної армії є єдиним шляхом досягнення тієї мети, яку нині визначив Генштаб — забезпечити успішне стримування агресора», — вважає директор ЦДАКР.

Поделиться публикацией