ВІЗИТ ЛІДЕРА КНР ДО МОСКВИ НЕ ПІДТВЕРДЖУЄ СПОДІВАНЬ КРЕМЛЯ

Голова Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з Путіним у Москві 20 березня і запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж те, чого, ймовірно, прагнув Путін, вважають експерти Інституту дослідження війни.

Сі і Путін під час зустрічі 20 березня рекламували міцність китайсько-російських відносин, але в статтях, опублікованих 19 березня, запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин.

Путін опублікував статтю в китайських державних ЗМІ, в якій стверджував, що Росія і Китай будують партнерство для формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню Заходу до домінування і США, які проводять політику подвійного стримування проти Китаю і Росії.

Сі Цзіньпін запропонував менш агресивну головну мету російсько-китайських відносин у своїй статті, опублікованій у російському державному виданні «Російська газета», де він зазначив, що Росія та Китай загалом прагнуть до багатополярного світового порядку, але не конкретно проти ворогуючого Заходу. Натомість Сі Цзіньпін зосередився на представленні Китаю як життєздатного стороннього посередника у війні в Україні, чий план переговорів «відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи». Путін написав, що Росія вітає готовність Китаю «відіграти конструктивну роль у врегулюванні кризи» щодо війни в Україні, але Путін, ймовірно, сподівався, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію проти Заходу.

Президент Китаю висловив готовність допомогти Путіну знайти «політичне рішення» стосовно його війни в Україні. Відмова Сі Цзіньпіна явно приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті, який Путін передбачає із Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм «безмежного партнерства» з Росією перед початком російського вторгнення в Україну.

Риторика Сі свідчить про те, що він не схильний повністю надавати Росії економічну та політичну підтримку, яка необхідна Росії для подолання невдач в Україні. Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства, і цілком імовірно, що вони підпишуть двосторонні торговельно-економічні угоди під час візиту Сі, деякі з яких, ймовірно, будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.

Сі також, ймовірно, запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів, хоча залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки.

Поделиться публикацией