ВІДСУТНІСТЬ ЄДИНОГО БАЧЕННЯ ДО ВИМОГ БОЙОВОГО ЕКІПІРУВАННЯ ПРИЗВОДИТЬ ДО ВИРОБНИЦТВА РОЗРІЗНЕНИХ ЙОГО ЗАСОБІВ

Екіпірування військовослужбовця залишається одним із найважливіших факторів, що впливають на підвищення бойової ефективності та зниження втрат особового складу при виконанні бойових завдань. Існує нагальна потреба в оснащенні ЗСУ новими комплексами бойового екіпірування (КБЕ), що забезпечать ефективне виконання поставлених завдань і дозволять зберегти життя та здоров’я наших військових. Про цей йдеться у статті фахівців Одеської Військової академії під назвою «Основні принципи побудови комплексу бойового екіпірування військовослужбовця».

У статті представлено результати дослідження раціональної побудови і напрямки розвитку комплексу бойового екіпірування військовослужбовця з врахуванням досвіду збройних сил провідних держав світу.

«Військовослужбовець в сучасній армії розглядається як система зброї, що включає самого військовослужбовця, засоби ураження, зв’язку і управління, а також засоби забезпечення його мобільності та виживання при виконанні бойового завдання. Тим, наскільки ефективно працює кожна з частин такої системи, визначається її ефективність в цілому», — зауважують автори публікації.

Аналізуючи проблему створення КБЕ, фахівці дійшли висновку, що вирішити її заважає відсутність єдиного бачення теми та недостатня на сьогоднішній день координація зусиль між структурними підрозділами МОУ, Генштабу ЗСУ, воєнно-науковими закладами та підприємствами ОПК держави. Через те виробляються розрізнені засоби бойового екіпірування, які не можуть бути інтегровані у єдиний КБЕ, що, як наслідок, призвело до зниження ефективності ведення бою як окремим військовослужбовцем, так і підрозділом в цілому при проведенні антитерористичної операції (АТО).

Отож науковці Одеської Військової академії пропонують, враховуючи досвід провідних країн світу та сучасне застосування військових формувань ЗСУ, «розробити та дослідити варіанти оперативно-тактичних вимог до комплексу та загальних вимог до елементів екіпірування військовослужбовців і розробити пропозиції щодо перспективного складу КБЕ військовослужбовців Десантно-штурмових військ, підрозділів військової розвідки та спеціального призначення ЗС України».

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией