ВІДПРАВКА В УКРАЇНУ НОВИХ HIMARS ЗАЙМЕ КІЛЬКА РОКІВ — ПЕНТАГОН

Наразі змінилася процедура постачання: нові системи будуть закуплені спеціально для нашої держави, а не вилучені з американських резервів, як це відбувалося раніше.

У Пентагоні під час останнього брифінгу розповіли, що частина зброї, наявної в новому пакеті військової допомоги від США, спрямована на оборонні потреби нашої країни в тривалій перспективі. Це стосується й анонсованих 18 РСЗВ HIMARS. Тож на їх відправлення нам може знадобитися значно більше часу.

В американському оборонному відомстві пояснили, що нові HIMARS США для України закуплять у виробника, а не будуть вилучати їх з власних військових запасів, як це було з минулими 16-ма установками.

«Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення — це лише початок процесу закупівлі «, — сказав посадовець.

Нова система закупки слугуватиме для того, аби мати в запасі РСЗВ HIMARS, аби в разі необхідності постачати їх згодом.

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони знадобляться українським збройним силам у майбутньому, — сказав посадовець. — Це дійсно значна інвестиція, і вона призначена для того, щоб у майбутньому Україна мала те, що їй потрібно на довгострокову перспективу для стримування майбутніх загроз. Це жодним чином не виключає того, що ми продовжуватимемо інвестувати в їхні нинішні сили, використовуючи можливості, які доступні сьогодні, і які ми можемо отримати сьогодні з американських запасів».

Нагадаємо, 28 вересня в Пентагоні опублікували пресреліз, в якому перераховано, що увійде в американських пакет військової допомоги для України на 1,1 млрд доларів. Йдеться про: 18 HIMARS з боєприпасами до них, 150 броньованих машин «Хамві» та стільки ж тактичних авто, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, бронежилети, а також про низку тактичних захищених систем зв’язку, систем спостереження й оптики.

Поделиться публикацией