ВТС ІЗ ТУРЕЧЧИНОЮ Є ДУЖЕ ВАЖЛИВИМ ДЛЯ УКРАЇНИ — ЕКСПЕРТ

ВТС із Туреччиною є дуже важливим для України, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Коментуючи візит Президента України Володимира Зеленського до Туреччини, експерт висловив переконання, що під час візиту може бути визначено проект створення спільного підприємства ударних безпілотних авіаційних комплексів, а також продовження проекту закупівлі Україною турецьких засобів зв’язку, зокрема, офсетної частини проекту. Крім того, керівник Defense Express вказав на можливість розв’язання питання закупівлі турецької елементної бази для військового обладнання, яке виробляється в Україні.

Як відомо, 7 серпня Президент Зеленський під час візиту до Туреччини висловив переконання, що обов’язково буде знайдено механізм, який змусить Росію відповідати за її дії. Одним із партнерів, який може сприяти досягненню цієї мети, глава держави назвав Туреччину.

Влітку поточного року в Україні завершилися кваліфікаційні випробування першого україно-турецького бойового модуля “Serdar”, який був створений на замовлення Катару. Це, зокрема, спільна розробка турецької компанії “Aselsan” та підприємств ДК “Укроборонпром” – ДККБ “ЛУЧ” та “Спецтехноекспорт” готова до серійного постачання в рамках діючого контракту з іноземним замовником.

 

Україна здійснила закупівлю БАК Bayraktar TB2. Оперативно-тактичні безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2, які 20 березня успішно пройшли випробування в небі України, озброєні високоточними авіабомбами MAM-L від турецької компанії Roketsan. Ці та інші високоточні боєприпаси були закуплені разом із партією ударних дронів для українського війська.

 

Нагадаємо, що Турецька Республіка є одним з найважливіших партнерів українського оборонного комплексу і завдяки розгалуженій співпраці вже існують конкретні проекти за багатьма напрямками військово-технічного співробітництва. Зокрема мова йде про співпрацю у сфері сучасних цифрових технологій, ударних БПЛА, керованої високоточної зброї тощо.

Представниками ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», вже парафовано контракт із турецькою державною корпорацією «Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu» («MKEK») на постачання 120 мм ствольних керованих ракет «Конус» виробництва ДП «ДККБ «Луч». Протягом першого етапу реалізації контракту передбачені поставки 120 мм керованих ракет “Конус” і пристроїв наведення для їхньої інтеграції в турецькі основні бойові танки. Згодом внаслідок часткового трансферу технологій українські керовані ракети будуть вироблятися на потужностях MKEK.

Поделиться публикацией