ВРУ ПРИЙНЯЛА У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ ЗАКОНОПРОЕКТ ДЛЯ ЗАХИСТУ «УКРОБОРОНПРОМУ» ВІД СТЯГНЕННЯ БОРГІВ РОСІЯНАМИ

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект, спрямований на захист українських оборонних підприємств із складу державного концерну «Укроборонпром» від зазіхань російських компаній, які бажають з українських підприємств заборгованості по невиконаних контрактах.

 

За ухвалення законопроекту №6697 «Про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» перед державою-агресором і/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку» були віддані голоси 230 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

 

Під час представлення законопроекту народний депутат Андрій Вадатурський (БПП) зазначив, що Україна десятиліттями вела торгівлю зі своїм найближчим сусідом — Росією, через що безліч оборонних договорів були підписані на кілька років вперед. Однак, після вступу у силу заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення, українські підприємства фізично не можуть виконати договори, навіть ті, за якими раніше проводилися проплати. У підсумку, зараз заборгованість оборонних підприємств в користь суб’єктів держави-агресора становить понад 3,8 млрд грн, тому даний законопроект призначений для того, щоб захистити підприємства «Укроборонпрому» від цих претензій.

 

За словами депутата, законопроект зможе попередити втручання держави-агресора у діяльність українських стратегічних оборонних підприємств і не допустити примусового стягнення з них коштів та майна.

 

«Законопроект пропонує зупинити вже відкриті і не допускати відкриття нових виконавчих проваджень, де позивачем є підприємства держави-агресора, а також поширити мораторій на виплату державі-агресору у разі штучного перепису або передачі боргу фіктивній фірмі, зареєстрованій в Україні», — заявив Вадатурський.

 

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Винник (БПП) додав, що комітет пропонує прийняти законопроект в першому читанні і в цілому, але з урахуванням деяких поправок.

 

Противником законопроекту виступила Олександра Кужель, яка належить до фракції «Батьківщини».

 

«Цей закон не має права на життя, тому що існує закон, який передбачає, що якщо є форс-мажорні обставини, там є в дужках «війна», «напад», то ці підприємства мають в Торгово-промисловій палаті взяти довідку про форс-мажорні обставини, і на цьому все закінчується. Тоді жоден європейський суд не зможе прийняти якесь інше рішення», — заявила Кужель.

 

Депутат Павло Кишкар на це додав, що російські контрагенти подають позови у російські суди, де форс-мажорні обставини, як правило, не враховуються.

 

Тарас Пастух («Самопоміч»), у свою чергу, заявив, що ухвалення цього закону може призвести до того, що російські підприємства отримають можливість стягнути кошти безпосередньо з держави.

 

«Якщо сьогодні російські підприємства не можуть стягнути з наших підприємств кошти, то через міжнародні арбітражі абсолютно реально можна буде стягнути з держави Україна», — сказав він.

 

Після обговорення Винник запропонував поставити законопроект на голосування тільки у першому читанні, щоб прийняти його за основу, але з озвученими поправками комітету.

 

Крім того, він виступив з пропозицією дозволити комітету внести зміни до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення» і до Закону «Про міжнародне приватне право», щоб запобігти можливості російських компаній стягнути борги з держави Україна.

 

Поки депутати намагаються захистити держконцерн від стягнень боргів росіянами, «Укроборонпром» струсується від корупційних скандалів.

 

Нагадаємо, що детективи Національного антикорупційного бюро України виявили факти корупції на 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу країни, такі дії посадовців, за попередніми підрахунками, завдали державі збитків на понад 620 млн гривень та 3 млн доларів.

 

Нагадаємо, за результатами аудиту держконцерну «Укроборонпром», який оскаржує продаж активів свого підприємства на аукціоні за борги, кількість підприємств у структурі, що у 2017 році отримали оцінку «незадовільно», збільшилася з 35 до 41 підприємства, або з 35,4 до 41%. Також аудитори помітили, що підприємства концерну завантажені лише на 30%, при тому що мають потенційні можливості поставки понад 1100 зразків озброєння і техніки на загальну суму понад 2,5 млрд грн. Aудит держконцерну проводився проектом «Марлін».

Поделиться публикацией