ВЛАДА США З’ЯСОВУЄ, ЧОМУ РОЗВІДКА НЕПРАВИЛЬНО ОЦІНЮЄ ОПІР УКРАЇНИ ТА АФГАНІСТАНУ ВОРОГАМ — CNN

У США розвідувальне співтовариство розслідує, що стало причиною двох серйозних помилок, які були допущені за останній рік у справах Афганістану та України. Про це 13 травня повідомив CNN з посиланням на власні джерела.

За даними телекомпанії, секретний лист з цього приводу був направлений комітетом Сенату США з розвідки в Міністерство оборони, ЦРУ і Офіс директора Національної розвідки.

У листі вказувалося, що в своїх прогнозах спецслужби недооцінили опір українських військ російському вторгненню і переоцінили здатність афганських військових протистояти талібам.

Обидві великі військові кризи сталися за часів президентства Джо Байдена в США.

Беручи до уваги реальну ситуацію в двох країнах, сенатори США розуміють, як методологія оцінок розвідувального співтовариства і припущення, що лежать в їх основі, відображають реальну картину.

CNN дізнався, що більш точно здатність Збройних сил України протистояти російській армії оцінювалася в США не великим розвідувальним агентством.

Журналісти пояснюють, що більш точні дані розвідки про Україну призвели б до того, що Збройні сили України могли б отримати необхідне озброєння раніше і ця зброя могла б бути важчою. У той же час американська розвідка перед масованим вторгненням Росії в Україну припустила, що «Київ, швидше за все, впаде протягом трьох-чотирьох днів».

Поделиться публикацией