ВИТРАТИ НА НАУКУ В УКРАЇНІ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ЇЇ ЕКОНОМІЧНУ ФУНКЦІЮ — В.О.РЕКТОРА НАУ ІСАЄНКО

«Витрати на науку, які є сьогодні в Україні, не дозволяють використовувати ії економічну функцію», — заявив в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» виконувач обов’язків ректора Національного авіаційного університету України Володимир Ісаєнко.

«Сьогодні уявлення про трансформацію фінансових ресурсів у наукові знання і, у свою чергу, наукового знання – у національне багатство, як показують світові тенденції, не визиває сумніву в провідних країнах світу. Кошти, що виділяються суспільством на організацію наукових досліджень, дозволяють одержати нові знання, на базі яких започатковуються інноваційні процеси, формується новий  рівень  освіти  і  технологічної майстерності. Отже ефективність такої економіки в стратегічній перспективі на кілька порядків вища, ніж у сировино орієнтованій, і тільки такий тип економічного розвитку може забезпечити економічну і науково-технічну незалежність держави», — зазначив в.о ректора НАУ.

«Більш того, наукоємність ВВП розглядається сьогодні як одна з найважливіших характеристик інноваційності країни. Світовий досвід підтверджує, що при значенні цього показника менше 0,4% наука в такій країні може виконувати лише певну соціокультурну функцію. При переході через цей рубіж вона набуває спроможності давати певні наукові результати, які можуть бути поміченими світовою науковою спільнотою, тобто виконувати деяку пізнавальну функцію. І лише при витратах на науку, що перевищують 0,9% ВВП, можна розраховувати на помітний вплив вітчизняної науки на розвиток економіки, включно з оборонним сектором. Тобто включається її економічна функція. Звичайно, при витратах у розмірі 0.2% ВВП, які ми маємо в Україні, все це неможливо», — відмітив Володимир Ісаєнко.

ІА «ОПК»

 

Поделиться публикацией
-->