ВЕРХОВНА РАДА ПІДТРИМАЛА ЗАКОНОПРОЄКТ ПРЕЗИДЕНТА ПРО ЗМІНУ СТАТУСУ ДБР

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект президента Володимира Зеленського №2116 про зміну статусу Державного бюро розслідувань з центрального органу виконавчої влади на правоохоронний орган.

Про це 17 жовтня ц.р. повідомив Цензор.НЕТ.

Зокрема, за проголосували 263 депутати.

Відповідно до чинного закону, ДБР є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, зарахованих до його компетенції.

Законопроектом №2116 пропонують змінити статус бюро на державний правоохоронний орган.

Законопроект змінює порядок затвердження структури ДБР і утворення територіальних управлінь. Крім того, передбачається, що граничну чисельність ДБР буде визначати Кабінет Міністрів України за поданням директора бюро. На сьогодні гранична чисельність центрального апарату і територіальних управлінь ДБР визначена безпосередньо Законом України «Про Державне бюро розслідувань» і становить 1500 осіб.

Також законопроект уточнює порядок призначення директора Державного бюро розслідувань і його повноваження, нормує підстави притягнення працівників бюро до дисциплінарної відповідальності.

Водночас Рада не підтримала альтернативний законопроект народної депутатки від «Голосу» Олександри Устинової №2116-1.

Вона зазначила з трибуни парламенту, що президентський законопроект надає «дуже великі повноваження» для старого керівництва ДБР і пропонує залишити на посаді нинішнього керівника Романа Трубу. Також, за словами Устинової, президентський законопроект допоможе заводити людей у ДБР без конкурсу. Нардепка зазначила, що замість цього своїм альтернативним законопроектом запропонувала звільнити все керівництво бюро і провести прозорий конкурс.

 

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией