ВЕРХОВНА РАДА ЗАРЕЄСТРУВАЛА ЗАКОНОПРОЕКТ, ЩО ПЕРЕДБАЧАЄ РОЗШИРЕННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ССО ЗСУ

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №7272, яким передбачається внесення змін і доповнень до закону «Про оборону України».
Його головна ідея – розширення правового поля держави щодо застосування Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Як повідомило 20 грудня «Радіо Свобода», зокрема, передбачається створення правових підстав для ведення спеціальної розвідки та військових інформаційно-психологічних операцій не тільки в умовах дії правового режиму воєнного стану, але і в мирний час в інтересах підготовки.

Його головна ідея – розширення правового поля держави щодо застосування Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Передбачається створення правових підстав для ведення спеціальної розвідки та військових інформаційно-психологічних операцій не тільки в умовах дії правового режиму воєнного стану, але і в мирний час в інтересах підготовки держави до оборони.

«Виникає настороженість до всього, що містить наміри проводити військові інформаційно-психологічні операції. Також існує моральна сторона питання. Для військовослужбовців необхідно отримати захист держави від можливих правових переслідувань за участь у наведених вище заходах. Не є таємницею, що в 2014–2016 роках в рамках АТО виконувалося багато різних завдань. Але через відсутність правового регулювання деякі з них стали реальними лише на підставі використання принципу крайньої доцільності в інтересах національної безпеки держави та особистої відповідальності військовослужбовців і їхніх командирів. Але цей підхід можливий лише серед людей з певним рівнем порядності, патріотизму та професійності. Але якщо чутливу справу доручають людям з іншою системою цінностей – як правило дуже страждають підлеглі» — зазначила Тетяна Попова, експерт зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека», колишній заступник міністра інформаційної політики України.

Автор статті вказує, що президент на законодавчому рівні має отримати право використання ЗСУ (у першу чергу ССО) для вирішення невідкладних завдань забезпечення національної безпеки. Така практика існує серед західних країн. Її активно використовує Ізраїль для забезпечення своєї національної безпеки. Саме таке право отримав Володимир Путін напередодні вторгнення в Крим, що, на думку «кремлівських стратегів», може звільнити його та учасників операції від правового переслідування в майбутньому.

Поделиться публикацией