ВАШИНГТОН ВІДПРАВЛЯЄ В УКРАЇНУ ПОСЛА-ГЕНЕРАЛА: КОМЕНТАРІ

Україна після відставки з посади посла Марі Йованович в травні минулого року, яке супроводжувалося скандалом, рік перебувала без посла США. З червня по грудень 2019 р. тимчасовим повіреним у справах був колишній посол США в Україні (2006 – 2009) Вільям Тейлор.

Втім, складні обставини і довгі роздуми над кандидатурою нового посла США в Україні завершилося появою кандидата Кейта Дейтона. Найбільш ймовірним претендентом на цю посаду американське видання Politico називало його ще у грудні 2019 р. Зокрема, зазначалося, що задля стабілізації розхитаних «Украгейтом» американо-українських відносин Трамп вирішив призначити політично нейтрального кандидата з сильними позиціями в сфері безпеки і потужним військовим «бекграундом».

Для України велике значення має сучасний вектор американо-українських відносин. Минуле Кейта Дейтона надає усі підстави вважати, що цим вектором стане саме сфера безпеки і військове співробітництво. Професійний військовий, генерал-лейтенант Кейт Дейтон за час своєї служби займав чотири командні посади в якості офіцера-артилериста, був офіцером з оперативних питань і начальником штабу. Також генерал Дейтон працював директором з оперативних питань і директором з агентурної розвідки Розвідувального управління Міністерства оборони у Вашингтоні, очолював групу з вивчення Іраку для операції «Іракська свобода» в Іраку в 2003 р., пізніше керував Управлінням стратегії, планування та політики міністерства Сухопутних військ.

Як дипломат Дейтон проявив себе в Єрусалимі, де займався проблемою відносин Ізраїлю і Палестинської автономії, а також встиг попрацювати в Москві на посаді аташе з питань оборони. А значить, добре розбирається в тонкощах російської перманентної агресії проти України. І нарешті — до свого призначення Кейт Дейтон керував центром Маршала, головне завдання якого — дослідження проблем безпеки в Європі і, зокрема, у пострадянських країнах. Більш того, в 2018 р. Пентагон запросив Дейтона в якості радника з питань оборонної реформи в Україні.

Експерти переконані, що в такому «реверансі» у бік військових з боку Трампа немає нічого дивного. Для україно-американських відносин військова компонента є першочерговою.

«Як показала недавня історія, від нього не можна очікувати, що він буде довго триматися на цій посаді, якщо він занадто компетентний і занадто розумний. Наразі Дональд Трамп бореться з падінням рейтингів через невмілу реакцію на епідемію короновіруса та величезне безробіття, яке нагадує епоху депресії, за 6 місяців до президентських виборів. Тому немає сумнівів у тому, що він та його команда будуть переглядати сагу про Буризму та чинитимуть тиск на президента Зеленського, щоб отримати компромат на Хантера Байдена, і за асоціацією на його батька та конкрутента від Демократичної партії для Трампа у листопаді. Тільки час покаже, чи з посиленням тиску танцювати під музику Трампа, посол Дейтон буде наслідувати приклад свого попередника посла Марі Йованович, яка мужньо відмовилася вплутуватися в політику Трампа. На жаль, є інша модель: лояльний Трампу колишній американський посол у Німеччині Річард Гренелл,  який погруз у культурних війнах Німеччини на стороні ксенофобських, популістських політичних партій країни», — процитував «День» Пітера Залмаєва, американського політолога і директора «Євразійської демократичної ініціативи».

«Принципове питання – не допустити досягнення Росією своєї мети перевести конфлікт з українсько-російського на начебто внутрішньоукраїнський. Мінські домовленості – це не догма. Вони можуть уточнюватися і доповнюватися. Але чому питання безпеки відкидаються на другий план? Головна мета Мінських домовленостей зазначена в пункті №1 – повне припинення вогню. Але припинення вогню так і не відбулося. За великим рахунком, Мінські домовленості всі ці роки не виконувались. У першу чергу Росією. Водночас, ці домовленості мають певну вагу, оскільки вони прив’язані до санкцій і чітко демонструють, як Росія порушує свої обіцянки. Як можна рухатись далі, якщо не виконується базове питання Мінських домовленостей?» — зазначив Главкому Валерій Чалий, Надзвичайний і Повноважний посол України у США з 2015 по 2019 рік.

«Дехто у нинішній владі знаходиться під впливом російського наративу переведення ситуації в площину внутрішнього конфлікту.» — додав він.

Поделиться публикацией