БІЛОРУСЬ ГОТУЄ ДО ВИПРОБУВАНЬ ЗЕНІТНУ КЕРОВАНУ РАКЕТУ ЗРК СЕРЕДНЬОЇ ДАЛЬНОСТІ «БУК-МБ3К»

Льотні випробування зенітної керованої ракети (ЗУР) для розробленого в Білорусі зенітного ракетного комплексу (ЗРК) середньої дальності «Бук-МБ3К» пройдуть найближчим часом.

Про це з посиланням на голову Державного військово-промислового комітету (Держкомвоєнпрому) Романа Головченка повідомив belvpo.com

За словами чиновника, вже пройдено етап наземних випробувань: проведені тести на вібростійкість, перевірено роботу виробу в різних середовищах, завершені напівнатурні і натурні випробування.

ЗРК «Бук-МБ3К» створений на білоруському підприємстві «ОКБ ТСП» та є оригінальною розробкою.

Так, для cамохідної вогневої установки комплексу (ВОУ) було створено нову твердотільну радіолокаційну станцію (РЛС) S-діапазону з фазованими антенними решіткою (ФАР), що дозволило збільшити дальність виявлення цілей типу «винищувач» до 130 км, наростити кількість цільових каналів ВОУ при стрільбі.

Автоматичний супровід цілей може здійснюватися як традиційним радіолокаційним способом, так і за допомогою нової оптико-електронної системи. Застосування спеціальних методів і алгоритмів обробки сигналів дозволило в півтора-два рази поліпшити точність визначення координат цілей і розпізнавання їх класу по акустичному портрету.

Комплекс забезпечує впевнене виявлення і перехоплення маневрують цілей всіх типів (від безпілотних літальних апаратів до крилатих ракет) в умовах інтенсивного вогневого і радіоелектронної протидії.

Для всіх бойових засобів ЗРК розроблені нові автоматизовані робочі місця з РКІ-моніторами і цифровими табло, які зробили бойову роботу розрахунків набагато зручніше, а також дозволили організувати їх тренування і об’єктивний контроль роботи. Локальна обчислювальна мережа забезпечує не тільки надійну роботу всіх систем, але і автоматичну діагностику апаратури

До складу апаратури комплексу включені сучасні системи цифрового зв’язку і передачі даних, що забезпечують надійну комунікацію між елементами ЗРК і його сполучення з автоматизованою системою управління і РЛС. Елементи ЗРК оснащені цифровою навігаційною системою власної розробки, яка забезпечує позиціонування бойових засобів з використанням даних від систем GPS, ГЛОНАСС, а також в автономному режимі роботи.

Програмно-апаратні засоби ЗРК «Бук-МБ3К» дозволяють інтегрувати його в будь-яку систему протиповітряної оборони, що забезпечує захист військ, важливих та особливо важливих об’єктів адміністративного, військового і промислового призначення від ударів пілотованих і безпілотних засобів повітряного нападу, високоточної зброї. У тому числі від крилатих ракет, що діють на малих і особливо малих висотах.

Одним з важливих переваг ЗРК «Бука-МБ3К», якщо порівнювати його з аналогами, є можливість застосування різних типів ЗУР, розроблених для інших ЗРК цього сімейства. До цього переліку входять 9М38, 9М38M1, 9М317, 9М38МБ (білоруської модернізації), а також ЗУР нового зразка 9М318 з поліпшеними характеристиками, розробленої в ОКБ ТСП.

За словами представників розробника, ЗУР 9М318 оснащена оригінальним твердопаливним реактивним двигуном з підвищеним енергетичним потенціалом. Що, поряд з полегшенням конструкції за рахунок композитів, дозволило збільшити протяжність активної ділянки траєкторії ЗУР (а отже і дальність її дії) в два рази, до 70 км. Істотно зросли і маневрені можливості боєприпасу. Що, поряд з використанням активної головки самонаведення на базі активної ФАР, забезпечує гарантовану поразку всієї номенклатури повітряних цілей.

Можливість використання ЗРК «Бук-МБ3К» різних типів ЗУР забезпечує вибірковість їх застосування в залежності від різновиду мети. Для знищення складних цілей застосовуються ЗУР з більш високими тактико-технічними характеристиками, для ураження більш простих повітряних об’єктів використовуються більш дешеві боєприпаси попередніх років випуску.

Для розміщення бойових засобів ЗРК «Бука-МБ3К» Мінським заводом колісних тягачів розроблено повнопривідне корпусне колісне шасі МЗКТ-69225 (колісна формула 8X8, дві передні осі — керовані) вантажопідйомністю 17 300 кг, оснащене восьмициліндровим V-подібним дизельним двигуном ТМЗ-8463.10 потужністю 500 л.с. і обертовим моментом в 1960 Н. м Це дозволяє вогневим засобам комплексу здійснюватимарші зі швидкістю 60 км / год на відстань до 1000 км.

Як заявляють представники розробника, за своїми розвідувальним, вогневим і маневреним можливостям «Бук-МБ3К» не поступається аналогічним сучасним ЗРК середньої дальності. А по співвідношенню «ціна / бойові властивості» він виглядає досить привабливим для країн, що не володіють технологічним потенціалом для виробництва озброєнь подібного класу.

Поделиться публикацией