БІЛИЙ ДІМ З НЕВІДОМИХ ПРИЧИН СКАСУВАВ ВІЙСЬКОВІ НАВЧАННЯ В ЧОРНОМУ МОРІ

У січні цього року Білий дім з невідомих причин скасував військові навчання в Чорному морі.

Про це 12 листопада ц.р. повідомив Цензор.НЕТ, посилаючись на заяву в Конгресі Крістофера Андерсона, який є експомічником спеціального представника з питань України Курта Волкера.

«У січні проводилася підготовка рутинної операції забезпечення свободи навігації в Чорному морі. Тож ми повідомили турецький уряд, що маємо такий намір», — розповів колишній представник адміністрації США, свідчення якого Палата представників розсекретила в понеділок.

За його словами, тоді навіть телеканал CNN дав інформацію про заплановані навчання в Чорному морі.

«Але потім Білий дім звернувся до ВМС, аби їх скасували», — зазначив Андерсон.

Так він відповів на запитання про те, чи відчував ознаки можливої зміни політики США щодо підтримки України в період після Керченського інциденту. У цьому контексті Андерсон також повідомив, що Білий дім, на відміну від Держдепартаменту, одразу відмовився давати офіційний коментар з цього приводу. Він припустив, що таке рішення могло бути ухвалене, щоб отримати більше інформації, оскільки «ситуація була складною, і не було достеменно ясно, чи перебували (українські. – Ред.) кораблі в міжнародних водах».

Андерсон уточнив, що вже тоді чув про спроби «переглянути всю допомогу Україні» з боку адміністрації США.

«Це породило багато побоювань, що наша політика (щодо України. – Ред.) змінюється», — зауважив експомічник Волкера.

Після цього, за словами Андерсона, відбулася зустріч з радником президента з питань нацбезпеки Джоном Болтоном, який дав зрозуміти, що Трамп телефонував йому, аби поскаржитися на вихід новини (вірогідно, на CNN. – Ред.).

«І це, вочевидь, здивувало Болтона», — повідомив Андерсон.

Він ще раз підкреслив, що морські маневри в Чорному морі були скасовані, однак чому — не знає.

Як відомо, Палата представників Конгресу США проводить розслідування з імпічменту Дональда Трампа. У межах розслідування заслуховуються свідчення колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників американської адміністрації.

Поделиться публикацией