БРОНЕМАШИНУ «ЛАЗАР 3» ПРИЙНЯТО НА ОЗБРОЄННЯ ЗС СЕРБІЇ

Сербська армія прийняла на озброєння колісну бронемашину «Лазар 3» після завершення випробувань та підготовки екіпажів. Про це 25 грудня повідомив портал Ukrainian Military Pages, посилаючись Міноборони Республіки Сербія.

«Це вперше за більш ніж 30 років, коли ми власними інтелектом, знаннями і грошима створили таку сучасну техніку», – заявив міністр оборони Александар Вулін та додав, що ще у 1980-х роках, СФРЮ виробляла бойові машини, але відтоді це перший випадок, коли Збройні сили Сербії отримали потужну і сучасну техніку власного виробництва.

Бронемашина «Лазар 3» розроблена державною компанією «Југоимпорт-СДПР», і вперше була представлена на виставці IDEX 2017, що проходила в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати).

«Це не просто нова модель, а й нова концепція в області бойової бронетехніки. Це бойова броньована машина 8 × 8, виготовлена за критеріями провідних транспортних засобів західного виробництва, що включає в себе сучасний підхід до броньованої захисту, рухливості, вогневої потужності і здатності до тривалих боїв у конфліктах різної інтенсивності», – сказав заступник директора «Југоимпорт-СДПР» Александар Ліякович.

«Лазар 3» доступний у версіях БТР та БМП, що залежить від бойового модуля на типовому шасі. БТР оснащується 7,62-мм або 12,7-мм кулеметом, а у версії БМП основне озброєння 30-мм автоматична гармата з механізмом подвійної подачі, також машина має 7,62-мм кулемет.

Водій і командир розташовані у передній лівій частині корпусу (з правого боку двигун). Загалом машина здатна перевозити до 12 осіб: командира, водія, навідника та 9 солдатів десанту.

«Лазар 3» має стандартний балістичний захист 3-го рівня STANAG 4569 (бронебійна куля калібру 7,62 × 51 мм на відстані 30 метрів) та протимінний захист рівня 3а і 3b – вибух міни (8 кг вибухової речовини) під будь-яким колесом (рівень 3а), або підрив міни під днищем (рівень 3b).

Додаткове бронювання передбачає 5 рівень STANAG 4569 у фронтальної проекції та 4 рівень загалом. Маса ББМ 24-26 тонн в залежності від призначення та бронювання, максимальна бойова маса 28 тонн. Машина здатна розвивати швидкість до 110 км/год.

Довжина – 7,92 м, ширина – 2,95 м, висота – 2,32 м (по даху корпусу), кліренс – 420 мм.

 

Поделиться публикацией