БРИТАНІЯ ВІДМОВИЛАСЯ ДАТИ УКРАЇНІ ГАРАНТІЇ БЕЗПЕКИ НА ПРИКЛАДІ НАТО – GUARDIAN

Лондон не збирається вступати з Росією у пряму військову конфронтацію

Заступник британського прем’єра Домінік Рааб повідомив, що Лондон розгляне запит України щодо можливості стати гарантом безпеки. Однак він виключив взяття гарантій безпеки, які є у країн НАТО. При цьому представниця Британії в ООН Барбара Вудворд заявила, що Британія готова «зіграти роль» у виведенні російських військ з України та забезпеченні миру, якщо Київ попросить про це.

Рааб з обережністю поставився до перспективи того, що Великобританія виступатиме як незалежний гарант безпеки України, якщо вона оголосить себе нейтральною в рамках мирної угоди з Москвою, повідомляє газета The Guardian.

«Це залежатиме від того, про що саме йдеться. Ми ясно дали зрозуміти, що не збираємося вступати з Росією у пряму військову конфронтацію. Україна не є членом НАТО», — сказав він.

«Ми дуже уважно розглянемо все, що скаже президент Зеленський. Але ми не збираємося, як на мене, в односторонньому порядку копіювати зобов’язання НАТО, які поширюються на членів НАТО», — додав він.

Нагадаємо, Україна запропонувала договір про гарантії безпеки. Якщо РФ і країни-гаранти узгодять цей договір, це може стати дипломатичним завершенням війни.

У документі пропишуть гарантії безпеки України, які за змістом та формою будуть ідентичні 5 статті НАТО. Тобто, якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії, військового нападу чи військової операції, протягом трьох днів країни-гаранти мають зібрати консультації щодо вирішення конфлікту. Якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного завершення конфлікту, країни-гаранти повинні зробити все можливе, щоб відновити безпеку України. Йдеться про постачання зброї, закриття неба тощо.

Поделиться публикацией