БЕЛГРАД ПРИПИНИТЬ КУПУВАТИ ЗБРОЮ У РФ

Після критики Заходу відносно недавніх угод Сербії з Росією щодо постачання озброєнь президент Олександр Вучич заявив у вівторок, що Белград продовжить розвивати свої збройні сили, але припинить купувати зброю.

Про це 3 грудня ц.р. повідомив DT,UA, посилаючись на BalkanInsight.

«Ми вирішили сьогодні, я говорив з (міністром оборони Сербії Александаром) Вуліним і (начальником Генерального штабу Збройних сил Сербії Міланом) Мойсиловичем, і ми продовжимо проведення додаткових військових реформ і прискоримо нашу армію», — сказав Вучич на прес-конференції.

Вучич зазначив, що це не передбачає нарощування озброєння.

«Навпаки, ми навіть перестанемо купувати зброю, але ми розробимо повну систему оборони розумним способом і будемо сильніші, ніж сьогодні», — сказав Вучич.

Його заява прозвучала після візиту до Сербії заступника помічника держсекретаря США по боротьбі з розповсюдженням санкцій і регіональних питань Томаса Заржецкого 11 листопада у Сербію.

Хоча Заржецкий, що відповідає за санкції США проти тих, хто бере участь у значних угодах з російським оборонним і розвідувальним секторами, не зробив ніяких заяв, ЗМІ повідомили, що він зосереджений на військовому співробітництві між Сербією і Росією.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич сказав після зустрічі із Заржецьким: «Одним словом, санкцій (проти Сербії) не буде».

Тим часом 3 листопада посол Сербії в Москві Мирослав Лазанський заявив, що Белград хотів купити російську ракетну систему С-400, але «це було занадто дорого для (Сербії)».

За даними сербської служби російського новинного видання Sputnik, Лазанский додав, що Белград вже заплатив Москві за ракетний комплекс «Панцир», який, як очікується, буде поставлений з Росії до кінця цього року або в перші місяці 2020 року.

Спецпредставник США на Західних Балканах Метью Палмер 1 листопада висловив стурбованість «щодо розміщення російської військової техніки на території Сербії, а також щодо можливості того, що Сербія потребує конкретних російських систем, які можуть зазнати нав’язування».

«Але ми сподіваємося, що наші сербські партнери також знають про це і що вони будуть обережні з такими угодами», — сказав Палмер в інтерв’ю телеканалу Alsat.

Проте за два дні до зустрічі Вучича і його російського колеги Володимира Путіна в середу чотири нових військових вертольота Мі-35М, куплених у Росії, прибули в Сербію раніше, ніж очікувана дата постачання в 2020 році. Придбання сербами російської військової техніки виявилося суперечливим: експерти критикують сербських чиновників за те, що вони називали угоди «пожертвами», стверджуючи, що Сербії все одно доведеться витрачати великі суми на модернізацію обладнання.

Міністерство оборони Сербії оприлюднило десять бойових броньованих машин, подарованих Росією в липні, і в своїх прес-релізах часто підкреслює доставку шести винищувачів Міг-29, 30 танків і 30 бойових машин, а також говорить, що Сербія отримує значні знижки та інші переваги при купівлі зброї і військової техніки в Росії.

Поделиться публикацией