БАЛТІЙСЬКІ КРАЇНИ ГОТОВІ ПРИЙНЯТИ АМЕРИКАНСЬКІ ВІЙСЬКА НА ПОСТІЙНІЙ ОСНОВІ

Литва Латвія і Естонія підтримують присутність американських військ у Європі і готові приймати у себе союзників на постійній основі, заявили міністри закордонних справ трьох Балтійських країн, передало 21 липня ERR.

Повідомляється, що глави МЗС країн Балтії зробили цю заяву на прес-конференції в Талліні відповідь на питання  про те, чи не побоюються дипломати, що рішення Вашингтона скоротити чисельність американських військових в Німеччині послабить протидія російської загрози.

«з точки зору Естонії, говорити про те, що в Європі дуже багато підрозділів США не доводиться. Навпаки їх не вистачає і ми б хотіли бачити тут більше американських солдатів. Якщо ж висновок відбудеться, то нам доведеться відновити рівновагу силами НАТО. Однак я впевнений, що політика стримування, без сумніву, буде продовжена», — відповів глава МЗС ЕР Урмас Рейнсалу.

З естонським колегою погодився і голова латвійського Мзс Едгар Ринкевич.

«Нас не радує зміна позицій США. Я повністю згоден з Урмасом, в Європі могло б бути більше американських військ», — сказав Ринкевич.

На думку міністра закордонних справ Литви Лінаса Линкявичюса, участь США в забезпеченні безпеки Європи слід зберегти за будь-яку ціну.» Слід зберігати залучення США у справу забезпечення європейської безпеки будь-яким способом, включаючи військову присутність», — зазначив литовський міністр.

Нагадаємо, що в середині червня США повідомили про плани скоротити військовий контингент, пояснивши це тим, що Берлін не виконав зобов’язань по фінансуванню НАТО. Усього в Німеччині розміщені 34,5 тис. американських військових. До вересня звідти будуть виведені 9,5 тис. солдатів. Деяких з цих військових переведуть в Польщу, в інші країни-союзниці, а також повернуть в США.

Поделиться публикацией