АРМІЯ РФ НЕ МОЖЕ ОТРИМАТИ ЛІТАК ДАЛЕКОГО РАДІОЛОКАЦІЙНОГО ВИЯВЛЕННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ЧЕРЕЗ САНКЦІЇ

Санкції Заходу, введені проти Росії, призвели до того, що армія не може отримати літак далекого радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛВіУ) А-100 «Прем’єр».

Про це 4 лютого ц.р. повідомив «Фокус», посилаючись на російський «Військово-промисловий кур’єр» із посиланням на джерела в Міноборони.

Програма створення нового літака почалася ще в 2006 році. А-100 замислювався як заміна літаків радіолокаційного дозору А-50, що виготовляється в 1980-х роках при Радянському Союзі. Побудувати повітряне судно мали ще 2020 року, проте західні санкції не дозволяють цього зробити.

При створенні програми обладнання літака включили електроніку західних країн. Через окупацію Криму, війну на Донбасі та інші агресивні дії Росії, Захід заборонив постачати в країну електроніку військового призначення. На думку авторів, включення західної електроніки до проекту і стало стратегічною помилкою авторів програми.

Роботи з імпортозаміщення «зіштовхнулися з проблемами». Роботи з інтеграції російських комплектуючих радіоелектроніки затягнулися, через що перший політ відбувся в 2017 році.

Як стверджують автори, російська електроніка відстає від західної щонайменше на 10 років. При цьому Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що А-100 «Прем’єр» поставлять на озброєння в 2020 році, а обсяг серійного виробництва складе не менше 30 літаків. Необхідність армії РФ становить 39 таких літаків.

Поделиться публикацией