АНАЛІТИКИ В США НЕ ЗГОДНІ З ОЦІНКОЮ ГЕНШТАБУ ЗСУ ЩОДО ЗРОСТАННЯ РИЗИКІВ НОВОГО ВТОРГНЕННЯ З БІЛОРУСІ

Попри застереження бригадного генерала ЗСУ Олексія Громова, що ризик повторного російського вторгнення з Білорусі «зростає», він все ж таки «залишається на низькому рівні». Так вважають в американському аналітичному центрі Інститут вивчення війни (ISW).

За словами Громова від 20 жовтня, окупанти нібито можуть атакувати північний захід України, а не в тих місцях, що наприкінці зими/початку весни, з метою обрізати лінії постачання із Заходу.

«Такий курс дій залишається малоймовірним у найближчі місяці з огляду на те, що російські сили не в змозі навіть перекрити українські лінії постачання із Заходу шляхом наземного наступу», – зазначили в інституті.

Там згадали, що найближча українська залізнична лінія зі сходу на захід проходить за 30 км від кордону з Білоруссю, а Прип’ятські болота на півночі України та на півдні Білорусі роблять маневрені бойові дії через міжнародний кордон у Волинській та Рівненській областях «виключно складними».

Також в ISW вважають, що українська мережа автошляхів та залізниць має достатньо вузлів з’єднання з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, тож вторгнення Росії з Білорусі «не могло б серйозно пошкодити українські логістичні лінії без заходу глибше в Україну, ніж це зробили росіяни під час битви за Київ, коли були найсильнішими». «Наразі ці сили значно ослаблені», – констатують аналітики.

20 жовтня офіційний представник Раднацбезу Білого дому Джон Кірбі підтвердив, що Білорусь може зосередити сили на кордоні, щоб скувати ЗСУ на півночі та запобігти їхньому розгортанню в зоні активних боїв на півдні та сході.

У жовтні Росія завезла до Білорусі перші ешелони з російськими військовими – вперше з весни. 18 жовтня Генштаб зазначив, що Білорусь проводить приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. 19 жовтня у ЗСУ повідомили, що зараз ймовірність повторного вторгнення з території Білорусі низька, але навесні вона може значно зрости. 20 жовтня Радіо Свобода опублікувало супутникові знімки та свідчення очевидців, які кажуть, що на аеродром під Гомелем прибувають російські війська та будуються піщані насипи.

Загроза повторного наступу російських військ на територію України зростає, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов, поінформувало 20 жовтня агентство «Інтерфакс-Україна».

«Загроза відновлення ЗС РФ наступу на північному фронті зростає. Цього разу напрямок наступу може бути змінено на захід білорусько-українського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн партнерів», —  наголосив Громов.

Поделиться публикацией