АМЕРИКАНСЬКІ КОМПАНІЇ ОБОРОННОГО КОМПЛЕКСУ ДУЖЕ ПРАГМАТИЧНІ – ГЕНЕРАЛ ЗСУ

Американські компанії оборонного комплексу дуже прагматичні. Це — приватні компанії, які ведуть бізнес, і виходять з поняття прибутку. Вони не можуть існувати на благодійних засадах, і з жалю до України тут щось робити собі в збиток.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив аташе з питань оборони України в США у 2015 — 2018 рр. генерал Володимир Гаврилов.

«Наприклад, одна з компаній вирішила спробувати завезти сюди свої літій-іонові акумулятори. При чому, вона постачає ці акумулятори тільки для Збройних сил США», — повідомив співбесідник.

До того ж він заявив, що ці акумулятори — найсучасніші, малогабаритні, надійні. Були проведені переговори, і всі були в захваті від їх виробу, а далі почалися питання щодо зацікавленості України у даній продукції.

«В ході переговорів виявилося, що Міноборони України, може зробити закупівлю тільки через Державний концерн «Укроборонпром», і через відсотки за операції ціна на акумулятори різко зростає. При чому, танковий акумулятор  в 2-3 рази менший, ніж ті ,що використовуються в Україні, а термін дії їх набагато довший», — заявив генерал.

Зокрема, за словами В. Гаврилова, після підрахунку зрозуміли, що наявні ресурси Міністерства оборони України вистачало б на невелику кількість таких акумуляторів, а американцям такий варіант не вигідний. Постало питання щодо виробництва даної продукції в Україні, але виявилося, що щоб створити рентабельне виробництво, необхідно мати ринок збуту.

«Через бюрократії, неспроможність брати відповідальність, відсутності права Міністерства оборони напряму робити закупівлі дуже складно вести переговори з американськими компаніями», — підсумував аташе з питань оборони України в США у 2015 — 2018 рр.

 

Поделиться публикацией