АМЕРИКАНСЬКИЙ ЕКСПЕРТ ПОВІДОМИВ, ЩО ПОТРІБНО УКРАЇНІ ДЛЯ СТРИМУВАННЯ РОСІЇ НА МОРІ

США варто звернути увагу на загрози для України в Чорному та Азовському морях, а також посилити військові спроможності української армії відбивати можливі атаки на цих напрямках з боку російських військ.

 

Про це в статті для Atlantic Council 10 вересня написав старший науковий співробітник Американської ради зовнішньої політики (American Foreign Policy Council) Стівен Бланк.

 

За його словами, Москва веде одночасно військову і економічну війну проти Києва в Чорному і Азовському морях. Вона заблокувала українські судна в обох акваторіях, наполягаючи на своєму праві перевіряти «іноземні» кораблі, а також розширила морську зону відчуження аж до Одеси.

 

Бланк вважає, що Росія має можливості для проведення десантних операцій на українському узбережжі.

 

«На що була б схожа така атака? Росія могла б обстріляти українські наземні бази з кораблів. Інша можливість — застосувати військово-десантні війська або ж змішати їх наступ з операцією в море. Той факт, що всі російські ВДВ беруть участь в навчаннях «Схід -2018», може означати готовність російського уряду застосувати їх у майбутній «десантній» висадці під час першої фази атаки змішаних сил на українському чорноморському узбережжі. Московська блокада Азовського моря, ймовірно, може розширитися на все узбережжя України, включно з Одесою. Метою цієї атаки може бути взяття під контроль покладів енергоносіїв в Чорноморському басейні, які до сих пір знаходяться під контролем Києва «, — пише експерт.

 

Тому, на його думку, існує гостра необхідність в тому, щоб США надали нове озброєння для України вже зараз.

 

«Яким чином можна було б дуже швидко зробити українське озброєння здатним відбити наступ Росії з моря? Перш за все, Вашингтон міг би відправити Україні протикорабельні ракети US-AGM-84 Harpoon Block II («Гарпун»), протикорабельні ракети великої дальності AGM-158C LRASM A, а також норвезькі ракети NSM. Але Україні також потрібні надійні пускові платформи і системи прицілювання, зокрема радари», — перераховує Бланк.

 

«Оскільки Москва не хоче виконувати Мінські угоди або вести переговори про нове мирне вирішення, США і ключові європейські союзники повинні об’єднати підвищення здатності України до самозахисту з ще більшим загальним тиском на Москву. Причини для цього очевидні», — резюмує він.

Поделиться публикацией