АКЦІОНЕРИ «МОТОР СІЧ» З КНР ЗАКЛИКАЛИ УКРАЇНУ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПЛАНІВ НАЦІОНАЛІЗАЦІЇ КОМПАНІЇ

Акціонери «Мотор Січ» з КНР  назвали слова Богуслаєва «брехливими» та закликали Україну відмовитися від планів націоналізації компанії.

Про це 9 березня ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на УНН.

Відповідний лист китайські акціонери направили майже двом десяткам чиновників і депутатів.

У числі адресатів – секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завитневич і іншим керівникам комітету, серед яких Давид Арахамія, глава парламентської фракції «Слуга народу».

Спроба націоналізації «Мотор Січ» стане черговим порушенням закону щодо китайських акціонерів компанії, а ці дії допоможуть їм здобути перемогу в міжнародному арбітражі проти України щодо стягнення шкоди, який попередньо оцінений в розмірі 3,6 млрд доларів, – йдеться у повідомленні.

У своєму зверненні китайські інвестори компанії «Мотор Січ» спростували ряд «завідомо неправдивих» заяв на їхню адресу, зроблених на засіданні комітету ексвласником компанії В’ячеславом Богуслаєвим.

Хочемо нагадати громадськості, що будь-які виступи або дії, які завдають шкоди китайським інвесторам або обмежують законні права ПАТ «Мотор Січ», будуть використані в якості доказів або предмету судового розгляду та передані до відповідних судових та правоохоронних органів. За останні чотири роки навколо співпраці між ПАТ «Мотор Січ» і китайськими інвесторами відбулося безліч вкрай складних ситуацій. Ми вже подали і готуємося подати ще ряд судових позовів як в Україні, в Китаї, так і на міжнародному рівні. Ми будемо рішуче захищати і охороняти законні права китайських інвесторів, — сказано в листі, який адресований представникам державної влади і законодавцям.

 

 

 

Китайські інвестори вказують, що придбали акції підприємства законно, оскільки на момент цієї угоди не існувало законодавчих або інших обмежень на операції з такого роду підприємствами, а акції «Мотор Січ» перебували у вільному обігу на фондовому ринку і були доступні до покупки будь-яким з інвесторів. Проте, подальші події по протиправному тиску на нових власників контрольного пакета акцій після його продажу В’ячеславом Богуслаєвим унеможливили законну зміну керівництва компанії.

 

У листі акцентується, що публічні висловлювання колишнього власника «Мотор Січ» Богуслаєва не просто відверто брехливі, але він і не має права робити заяв від імені компанії, оскільки не має до неї законного відносини.

 

Ми ще раз нагадуємо громадськості: ПАТ «Мотор Січ» не проводило загальні збори акціонерів вже більше трьох років. Відповідно до закону, його наглядова рада, рада директорів і попереднє керівництво, включаючи Богуслаєва, не мають юридичних повноважень, і ніяких прав на висловлення будь-якої позиції від імені ПАТ «Мотор Січ». Що стосується особистих висловлювань вищезазначених осіб з метою нанесення шкоди законним правам китайських інвесторів або ПАТ «Мотор Січ», ми залишаємо за собою право залучення їх до відповідальності, — сказано в заяві.

Зокрема, китайські акціонери ПАТ «Мотор Січ» назвали неправдивими твердження В’ячеслава Богуслаєва, зроблені ним під час засідання парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Там Богуслаєв, який раніше володів контрольним пакетом “Мотор Січ”, заявив:

Немає ні китайських інвесторів, ні китайської інвестпрограми. Обіцянки є: в договорі придбання акцій записано, що в 2018 році повинні 100 млн доларів і 150 млн доларів — всього 250 млн доларів. Ні копійки!.

Власники контрольного пакета акцій моторобудівельного заводу нагадали, що сплатили Богуслаєву гроші за куплений у нього контрольний пакет акцій компанії, а крім цього допомогли вийти компанії «Мотор Січ» з вкрай складного становища, надавши їй довгостроковий інвестиційний кредит в розмірі 250 млн доларів терміном на 10 років з річною процентною ставкою 0.3%.

Поделиться публикацией