АДМІНІСТРАЦІЯ ОБАМИ НАПОЛЯГАЛА НА ЛІКВІДАЦІЇ ДК «УКРОБОРОНПРОМ» — КОЛИШНІЙ ВІЙСЬКОВИЙ АТАШЕ УКРАЇНИ

Адміністрація колишнього американського президента Барака Обами наполягала, щоб влада України ліквідувала державний концерн «Укроборонпром» з тим, щоб після ліквідації цієї структури розпочати масштабне військово-технічне співробітництво Сполучених Штатів з Україною.

Про це 15 листопада зазначив під час круглого столу  «Оборонна промисловість України: інновації, інвестиції, партнерства» колишній аташе з питань оборони при посольстві України в США Володимир Гаврилов, який останніми роками займався розвитком бізнесу із оборонними компаніями США.

За його словами ДК «Укроборонпром» був незацікавлений у розгортанні широкої співпраці із США, оскільки це створило б конкуренцію його підприємствам. З іншого боку, американська сторона пропонувала отримувати високотехнологічну продукцію оборонної промисловості США за умов, коли б булі спрощенні можливості приходу американських компаній на ринок України.

В. Гаврилов також навів приклад, коли компанія з виробництва акумуляторів для бронетехніки США намагалася працювати в Україні з метою забезпечення української бронетехніки новітніми акумуляторами. В тому числі шляхом створення спільного виробництва в Україні.

За словами колишнього військового дипломата, тоді б акумулятори для бронемашин коштували б в 2-3 рази дешевше , а працювали б в декілька разів довше. Міністерство оборони України позитивно оцінювало таку продукцію, але після переговорів проект не пішов у стадію реалізації.

«Треба розуміти, що м’яч на нашій стороні. Українська влада багато недопрацювала для розгортання військово-технічного співробітництва з США, зокрема, у сфері спрощення умов для розвитку такого бізнесу», — резюмував В. Гаврилов.

Поделиться публикацией