АБРАМОВИЧ ОТРИМАВ ГРОМАДЯНСТВО ПОРТУГАЛІЇ

Португалія посилила закон про надання громадянства нащадкам сефардських євреїв, який дозволив російському олігарху Роману Абрамовичу стати її громадянином.

Про це повідомило агентство Reuters.

Водночас, глава МЗС Португалії Августо Сантош Сілва наголосив, що було введено нову вимогу до заявників продемонструвати «ефективний зв’язок» з країною. Він додав, що ці зміни не матимуть зворотної сили.

Абрамович отримав португальське громадянство минулого року на підставі закону 2015 року, який пропонує натуралізацію нащадкам сефардських євреїв, вигнаних з Піренейського півострова під час середньовічної інквізиції.

Абрамович був серед кількох російських мільярдерів, внесених до чорного списку Євросоюзу, складеного після вторгнення росії в Україну. Минулого тижня він був внесений до британського списку санкцій.

Сілва сказав, що Португалія застосує санкції ЄС проти Абрамовича, але не може заборонити йому в’їзд до країни, тому що він є її громадянином.

Поправки до закону про громадянство вже були схвалені президентом Марсело Ребелу де Соуза і незабаром набудуть чинності, повідомив міністр на брифінгу для іноземних журналістів, не назвавши дату вступу в силу.

Португальська газета Publico повідомила, що, відповідно до нових правил, заявники повинні будуть надати додаткові документи, що підтверджують зв’язок з Португалією, такі як спадкування власності на португальській території або підтвердження відвідування країни.

Сілва сказав, що закон був «щедрим і справедливим» і був прийнятий для нащадків євреїв, які переслідувалися в регіоні або були вигнані, хоча він сказав, що необхідні поліпшення.

Розслідування про надання Абрамовичу громадянства було порушено в січні португальською прокуратурою, і, залежно від його результатів, мільярдера можуть позбавити громадянства.

Представник Абрамовича неодноразово заперечував будь-які правопорушення.

Рабин, відповідальний за видачу документа, необхідного для отримання громадянства, був заарештований минулого тижня за підозрою у відмиванні грошей, корупції, шахрайстві та фальсифікації документів.

За офіційними даними, близько 57 000 нащадків сефардських євреїв отримали громадянство Португалії з моменту введення закону в дію в 2015 році.

Сефарди – це субетнічна група євреїв, яка сформувалася на Піренейському півострові з потоків міграції юдеїв всередині Римської імперії, а потім всередині Халіфату. Були насильно вигнані в кінці ХV століття.

Уряд Великої Британії запровадив санкції проти семи російських олігархів, серед яких власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович.

Поделиться публикацией