РЕСУРСІВ НА ВІЙНУ В РФ СТАЛО ВІДЧУТНО МЕНШЕ

Андрій Бєлоусов 14 травня, виступив перед російським парламентом з промовою, що передує його призначенню на посаду міністра оборони, на якій він замінить Шойгу. У ній він окреслив основі задачі та як він буде їх вирішувати. У промові звісно була величезна частка популізму та преклоніння перед Путіним, але Defense Express відокремив головне.
Зокрема Бєлоусов акцентував на тому, що необхідно посилити контроль над цінами на озброєння, витратами на капітальне будівництво та розробку нового озброєння.
Варто зазначити, що задача із контролю цін на озброєння, яке замовляється за державним оборонним замовленням, у російській владній риториці з’являється вперше.
Але тепер, за словами Бєлоусова буде вводитись посилений контроль над цінами на озброєння.
Міноборони РФ отримало абсолютне право диктату ціни. Причини ж потреби боротьби із цінами пояснюються доволі просто, бо за словами Бєлоусова, «оборонні витрати перевищили вже 6,7% ВВП країни».
Відповідно до даних Ростату ВВП РФ складає близько 2,24 трильйона доларів, й тоді РФ витрачає на війну 150 млрд доларів. Але формулювання Бєлоусова дозволяє трактувати ці витрати, як щорічні, наприклад, лише за 2023 рік. Бо на 2024 рік на графу оборона та безпека у РФ лише публічно виділено рекордні 121 млрд доларів, що складає третину всіх витрат країни.
І з огляду на заяву Бєлоусова, більше завалювати військові потреби грошима у аналогічному темпі Кремль не може.

Поделиться публикацией