ПІДПРИЄМСТВОМ «МОТОР СІЧ» МІГ ЗАВОЛОДІТИ «ФІНАНСОВИЙ ШАХРАЙ» ?

Так званий «потенційний інвестор» українського стратегічного підприємства «Мотор січ» компанія Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd далі (Xinwei Group), яка разом з офшорною  компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited та  ДК «Укроборонпром» ще в червні 2019 року подали заявку до Антимонопольного комітету України для отримання дозволу на концентрацію акцій.

Однак цікавим виявився факт, що 21 квітня 2020 року означена компанія опублікувала річний за 2019 рік звіт та офіційно оголосила що призупиняє торгівлю цінними паперами на Шанхайській біржі. В річному звіті, зокрема, зазначається, що річні збитки компанії за 2019 рік склали 18,436 млрд. юань (2.6 млрд. дол. США), що в 4,5 рази перевищує ринкову вартість самої компанії (вона становить 4,06 млрд. юань,  або 0,56 млрд. дол. США).

Слід зазначити, що компанія закінчила зі збитками 1,774 та 2,898 млрд юань також і 2017 та 2018 роки відповідно.

 

Фото-копія  зі звіту компанії-інвестора за 2019 рік

Крім того Xinwei Group має гарантійні зобов’язання на суму 10,9 млрд. юань,  які не забезпечені активами (це 1,54 млрд. дол. США).

 

При цьому, практично всі активи Xinwei Group і корпоративні права контролюючого акціонера п. Ван Цзіня та інших його офшорних компаній, які у порушення чинного законодавства України, придбали акції ПАТ «Мотор Січ», за рішенням відповідних судових інстанцій України та Китаю арештовані. Про, що,  зокрема, зазначається в офіційній заяві Xinwei Group №: Pro 2020-020 від 20 квітня поточного року.

Очікується, що  згідно правил торгівлі цінними паперами на Шанхайській біржі, на протязі найближчих 15 робочих днів від дня публікації річного звіту Xinwei Group, за рішенням біржі компанія буде зняти з лістингу, а отже посилиться фінансовий тиск за борговими зобов’язаннями  Xinwei Group,  що призведе до банкрутства Xinwei Group та інших компанії корпоративні права які належать кінцевому беніфіціару п. Ван Цзіня.

 

Отже очікування чинного керівництва «Укроборонпрому» на передачу 25% корпоративних прав ПАТ «Мотор Січ» в ДК «Укроборонпром», а також надходження до бюджету України 100 млн. дол. (в разі отримання дозволу АМКУ на концентрацію від підприємств), скоріше за все не виправдаються. Варто нагадати, що пана Ван Цзіню світові фінансові видання називають «великим казкарем» та «шахраєм», що «співпрацює з підприємствами Російською Федерації та ФСБ».

 

Отже, різко зростають ризики негативних наслідків поданої спільної заявки керівництва ДК «Укроборонпром» з компаніями пана Ван Цзіня (Xinwei Group та Skyrizon Aircraft) до Антимонопольного комітету України — щодо надання дозволу на концентрацію. А саме, цілком можливим може статися, що внаслідок помилкового рішення Антимонопольного комітету України відбудеться легалізація незаконної оборудки з акціями ПАТ «Мотор Січ»  з компаніями Ван Цзіня.

До речі, це може завдати неабиякої шкоди і самому ДК «Укроборонпрому» – з огляду на те, що така співпраця здатна стати підставою для застосування західними країнами — партнерами України, санкцій до Держконцерну за співпрацю з країною агресором. Щонайменше, репутаційні збитки були б гарантовані.

То ж на сьогодні стає зрозумілим, що подання «Укроборонпромом» у листопаді 2019 року спільної з представниками Ван Цзіня є помилковим рішенням, адже отримання останнім юридичного контролю над ПАТ «Мотор Січ» може призвести до банкрутства стратегічного українського підприємства та навіть до закриття 25 тис. робочих місць. Такий хід «потенційного інвестора» дозволив би спецслужбі країни агресора відрапортувати, що виконання спецоперації зі знищення українського оборонного підприємства завершено.

 

Іван Антоненко,

спеціально для ІА «ОПК»

Поделиться публикацией