ПІДПРИЄМСТВА БРОНЕТАНКОВОГО КЛАСТЕРУ ДК «УКРОБРОНПРОМ» У 2018 РОЦІ ПЕРЕДАЛИ УКРАЇНСЬКОМУ ВІЙСЬКУ ПОНАД 1000 ОДИНИЦЬ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

Підприємства бронетанкового кластеру ДК «Укроборонпром» у 2018 році, у рамках виконання Державного оборонного замовлення та зобов‘язань з ремонту, передали українському війську понад 1000 одиниць нової, модернізованої та відремонтованої військової техніки та озброєння. Окрім того, бронетанкові заводи були зосереджені на впровадженні нових технологій для модернізації вже існуючих зразків техніки.

 

Така інформація повідомляється на офіційному сайті держконцерну 19 грудня ц.р.

 

Загалом, за 2018 рік, 18 підприємств бронетанкового кластеру Концерну передали замовникам понад 1000 одиниць військової техніки та озброєння. Бойові машини були виготовлено, модернізовано та відремонтовано силами «Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова», «Заводу ім. Малишева», Київського, Житомирського, Харківського, Львівського та Миколаївського бронетанкових заводів.

 

Значна кількість танків, бронетранспортерів, БМП та іншої військової техніки була відремонтована виїзними бригадами підприємств безпосередньо у польових умовах, зокрема, у зоні проведення Операції об‘єднаних сил. У 2018 році цими бригадами було відремонтовано понад 650 одиниць озброєння.

Діяльність виїзних бригад дозволила оперативно та ефективно підтримувати належну боєздатність військових підрозділів, не витрачаючи час на транспортування техніки з місць дислокації до заводів.

 

Водночас, одним з головних завдань, яке у цьому році було поставлено перед бронетанковими підприємствами «Укроборонпрому» стало розширення виробництва корпусів для БТР-3 та БТР-4. Зазначимо, що об‘єми виробництва цих машин тісно пов‘язані із потужностями єдиного виробника корпусів – приватного підприємства ПАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод».

Для ліквідації цього «вузького місця» у технологічному ланцюгу, на харківському та київському підприємствах «Укроборонпрому» у 2018 році були розпочаті роботи з опанування виробництва корпусів власними силами. Лише за один рік на «Заводі ім. Малишева», «ХКБМ ім. Морозова» та «Київському бронетанковому заводі» вдалось підготувати виробництво та створити перші експериментальні корпуси для проведення всебічних перевірок на якість та міцність.

 

Важливо відзначити, що для виготовлення корпусів будуть використовуватись сталі з країн-членів НАТО. Це дозволяє значно диверсифікувати поставки броні та не залежати від одного постачальника.

 

Розробка БМП-У

 

Протягом 2018 року на підприємствах бронетанкового кластера тривали розробки абсолютно нових бойових машин та модернізації вже існуючих зразків шляхом впровадження нових технологій.

 

Наприклад, у «Харківському конструкторському бюро з машинобудування ім. Морозова» проходить конструювання абсолютно нової бронемашини – БМП-У, яка має замінити БМП-1 та БМП-2. При цьому БМП-У створюється за модульним принципом, з можливістю використання базової платформи для цілого сімейства гусеничних машин.

За розрахунками, рівень захисту БМП-У з переднім розміщення моторно-трансмісійного відсіку на 10-12% вищий за БТР-4. Для забезпечення високої маневреності та швидкості на полі бою БМП-У буде оснащуватись дизельним двигуном потужністю 735 к.с. та автоматичною трансмісією. Враховуючи масу нової бойової машини піхоти у 25-27 тон, питома потужність БМП-У знаходиться на рівні 27-29 к.с./т. Цей показник значно перевищує питому потужність БМП-1 (21-23 к.с./т.) та навіть сучасних основних бойових танків. Окрім того, БМП-У здатна долати водні перешкоди.

 

Для озброєння БМП-У обрано новий бойовий модуль БМ-8, оснащений 30-мм автоматичною гарматою, автоматичним гранатометом, кулеметом, а також керованими протитанковими ракетами «Бар‘єр». Екіпаж БМП-У складається із 3 членів та 7 десантників,

 

Також «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова» веде роботи зі створення перспективного танка нового покоління. Комплексна робота, яка передбачає проектування абсолютно нової машини, розділена на окремі етапи. Ними передбачено створення моторно-трансмісійного відділення, розробку нових систем озброєння, боєприпасів, захисту та системи управління вогнем, а також автоматизацію більшості процесів для скорочення кількості членів екіпажу з трьох осіб, до двох.

 

Глибокі модернізації

 

На підприємствах бронетанкового кластеру «Укроборонпрому» виконуються і роботи з глибокої модернізації вже існуючих зразків. Наприклад, у цьому році «Київський бронетанковий завод» розпочав випробування танка Т-72АМТ, який ввібрав у себе бойовий досвід протистояння російській агресії.

 

Т-72АМТ отримав посилену броню завдяки використанню динамічного захисту нового покоління «Ніж», сучасний прицільний комплекс та засоби спостереження, а головне – можливість вести вогонь на відстань до 5 км високоточними керованими ракетами «Кобмат» від ще одного підприємства «Укроборонпрому» – «ДККБ «Луч».

У 2018 році тривали випробування БТР-4МВ1 від «Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова», який сконструйований з урахування останніх тенденцій конструкторських шкіл країн Північноатлантичного Альянсу. Зміна носової частини корпусу значно посилила захист бойової машини у лобовій проекції. А завдяки високотехнологічному оснащенню машини – збережена висока ергономічність та зручність керування.

ДП «Миколаївський бронетанковий завод» у 2018-му представив бойову розвідувальну машину «Мангуст». Машина призначена для ведення розвідки боєм та вогневої підтримки бойових підрозділів. Двовісна БРМ має колісну формулу 4х4 та незалежну торсійну підвіску, яка забезпечує підвищену прохідність техніки.

 

«Мангуст» завдяки новому дизельному двигуну IVECO здатен розвивати по шосе швидкість до 100 км/год та долати водні перешкоди. Машина обладнана додатковими бічними, верхнім і заднім люками. Це дозволяє десанту безперешкодно висаджуватися. Збільшення лобового захисту і установка додаткових листів броні забезпечують захищеність екіпажу. Всі комплектуючі, за винятком двигуна, українського виробництва.

ДП «Львівський бронетанковий завод» успішно провів державні випробування броньованої ремонтно-евакуаційної машини «Лев». Машина створена львівськими конструкторами спеціально для посилення технічного супроводу та оперативного обслуговування українських танкових підрозділів, що сформовані з Т-64 та Т-72. БРЕМ, яка розроблена на базі танка Т-72, призначена для евакуації та буксирування несправної, пошкодженої гусеничної та колісної військової техніки в умовах бойових дій, проведення її поточного та середнього ремонту в польових умовах. Наразі «Львівський бронетанковий завод» готується до початку її серійного виробництва.

Загалом, у 2018 році 18 підприємств бронетанкового кластеру «Укроборонпрому» виконали поставлені перед ними завдання, значно посиливши українське військо сучасною технікою та озброєнням. А також зробили якісний крок до значного підвищення власних виробничих потужностей для виконання завдань з переоснащення Збройних Сил України перспективними бойовими  машинами.

Поделиться публикацией