ДО ВР ВНЕСЕНО ПРОЄКТ ЗАКОНУ «ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ»

Президент України Володимир Зеленський 25 травня вніс до Верховної Ради проєкт Закону «Про основи національного спротиву» під номером №5557.

Про це 25 травня ц.р. повідомив Мілітарний, посилаючись на сайт Верховної Ради України.

Законопроєкт містить такі поняття, як національний спротив, територіальна оборона, рух опору, добровольче формування територіальної громади, зона територіальної оборони тощо.

Пояснюється, що національний спротив – це “складова всеохоплюючої оборони України, що включає в себе комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України”.

В свою чергу, складовими національного спротиву є: територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву.

Ідея національного спротиву є невід’ємною складовою заходів всеохоплюючої оборони України. Активне залучення громадян до організації воєнної безпеки, забезпечення суверенітету і територіальної цілісності держави, передбачене в законодавчих ініціативах глави держави, дозволяє посилити стійкість України. Загалом, внесений Президентом законопроєкт «Про основи національного спротиву» дозволяє суттєво посилити здатність країни до оборони та створює необхідні передумови для якнайшвидшої імплементації в життя стратегії воєнної безпеки, — прокоментував Міністр оборони України Андрій Таран.

За словами Міністра оборони, у випадку позитивного розгляду Верховною Радою, на законодавчому рівні з’являться передумови до організації заходів стримування і відсічі агресії із залученням громадян, що змусять противника припинити агресію проти України.

Поделиться публикацией