ГЕНЕРАЛЬНИЙ ШТАБ ЗСУ ПРОДЕМОНСТРУВАВ ДЕПУТАТАМ ТА ЕКСПЕРТАМ ПРОЕКТИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ЗСУ

Генеральний штаб Збройних сил України протягом 21-22 листопада ц.р. продемонстрував народним депутатам України профільного комітету Верховної Ради, представникам Офісу Президента України та Ради національної безпеки та оборони України, ДК «Укроборономпром» та профільним експертам проекти автоматизації Збройних сил України «Дзвін АС», «Простір», «Ореанда ПС».

Доповідаючи про проекти автоматизації ЗСУ заступник начальника Генштабу генерал-лейтенант Радіон Тимошенко зазначив, що всі елементи автоматизації ЗСУ замкнені, а в січні-лютому 2020 року можливе введення їх в експлуатацію. При цьому, передбачається ввести 12 об’єктів.

Профільні представники Генштабу, доповідаючи про елементи автоматизації повідомили, що «Дзвін АС» є базовою частиною єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ. Високоінтегрована, автоматизована система управління та контролю бойовими діями стратегічного, оперативного і частково тактичного («бригада») рівня, що дозволяє у напівавтоматичному та автоматичному режимах генерувати документи бойового управління, створювати та відслідковувати картографічну інформацію, отримувати вичерпні дані про власні війська, наявні розвіддані, дані про війська противника, їх поточне і перспективне забезпечення, а також проводити розрахунки співвідношення сил і засобів, оптимальності їх застосування у різних сценаріях.

Фахівці зазначили, що проекти автоматизації відповідають вимогам, стандартам та принципам системи C4ISR країн-членів НАТО. Система сумісна з аналогічними системами країн НАТО та за програмою MIP, протоколами передачі даних стандартам НАТО.

 

При цьому, фахівцями було зазначено, що АСУ «Простір» є тактичною складовою Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ, автоматизована система управління та сенсорів тактичного (батальйон-рота-взвод-відділення-солдат) рівня, що включає засоби автоматичного і на пів автоматичного управління вогнем, сенсорами та засобами розвідки створено на базі захищених низько швидкісних та стійких для перешкод засобів та алгоритмів зв’язку.

 

Третьою частиною є «Ореанда-ПС», складова частина ЄАСУ ЗСУ.

Вона, згідно з довопіддями представників ГШ ЗСУ, дозволяє забезпечити автоматизоване, єдине рішення контролю повітряного простору інтегроване до аналогічних систем держпідприємства «Украерорух» та до систем протиповітряної оборони і угруповання повітряним простором НАТО. В системі реалізовано стандарт НАТО щодо обміну інформацією про повітряну обстановку (link-1). Може працювати в інтеграції з базою автоматизованою системи управління ЗСУ «Дзвін». Дозволяє на третину скорочувати чисельність оперативно-особового складу, багаторазово скорочує час планування постановку, та виконання бойових завдань. Можливості виробництва до 15 комплексів на рік, поточне виробництво – 1-2 комплекси на рік.

Як повідомив начальник управління розвитку автоматизації Генштабу ЗСУ полковник Віктор Артихович, можливості прийняття рішень та обробка даних при використанні автоматизації збільшується з 40 хвилин до 1,5 хвилини. При цьому, представники головного замовника робіт з автоматизації — Головне оперативне управління Генерального штабу ЗСУ, — висловило зацікавленість у закупівлі даних розробок в інтересах ЗСУ.

Крім того, присутній на презентації перший заступник секретаря РНБОУ генерал-полковник Михайло Коваль публічно підтримав проект автоматизації.

Фахівці Генштабу ЗСУ наголосили, що реалізація проекту може стати першим кроком до створення цифрової армії в Україні. На думку фахівців, проект може бути повністю реалізованим (введення у стрій ключових об’єктів) протягом року, що потребуватиме близько 1 млрд. грн.

 

Водночас, джерела в Генштабі повідомили «ОПК», що на цей час роботи з продовження реалізації проекту створення єдиної автоматизованої системи ЗСУ на невизначений час заморожені, а вже виділені ресурси у декілька сотень мільйонів гривен не використовуються з причин, які не є зрозумілими для військових.

Поделиться публикацией